Издирването с хеликоптер от Планинската спасителна служба (ПСС) струва 3000 лв. на

...
Издирването с хеликоптер от Планинската спасителна служба (ПСС) струва 3000 лв. на
Коментари Харесай

Защо инцидентите в планината зачестяват

Издирването с хеликоптер от Планинската избавителна работа (ПСС) струва 3000 лева на час, а застраховката, в която и да е компания, излиза до 40 лева Тази година е имало пет излитания с хеликоптер със 100-процентов триумф.
 
Спасителите обясниха, че застраховка за такава постижима сума може да си направи всеки, както и да конфигурира на телефона си приложението на ПСС, посредством което бързо могат да бъдат намерени точните координати на бедстващия. През 2017 година са осъществени най-вече избавителни акции в планината от 2011 година насам.
 
Тази година планинските спасители са оказали помощ на близо 2600 индивида. Най-често акциите са транспортни - планинарите оказват първа помощ и придвижват потърпевшия към медицински лица.
 
Във втория случай става въпрос за търсене на изчезнали или изгубени в планината. Това са и акциите, които лишават най-вече запаси на службата. В тях влизат и въздушните търсения с хеликоптер.

" България става все по-известна като туристическа дестинация. Все повече хора идват в страната, тъй че разумно е колкото повече хора идват, процентът на опцията за потърпевши да се усилва. Една огромна част идват тук, с цел да не съблюдават разпоредбите и да не карат по ски пистите, а се спускат по улеите. Когато влязат в улея неконтролирано и се изгубят, паднат и ги затрупа снега, ние подвигаме цялата си конструкция да можем да отидем и да ги спасяваме. А тези случаи стават от ден на ден и повече ", изясни ръководителят на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров.

Според спасителите главната причина за произшествия и пострадвания в планините са две -  подценяване на изискванията и надценяване на личните благоприятни условия. За 2017 година умрелите души в планината са 8.

Планинарите от Спасителната работа приканват искащите да практикуват зимни спортове или да се разхождат в планината да си създадат застраховка и да пестят батерията на телефоните си, с цел да им послужат при потребност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР